Kontrola z Państwowej Inspekcji Pracy. PIP radzi, jak się przygotować

Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają na rynek napoje z dodatkiem substancji słodzących, zobowiązani są do 25 lutego do złożenia pierwszej informacji oraz obliczenia i uiszczenia opłaty cukrowej za styczeń. Na jakim druku i gdzie składać JPK-CUK?
Obowiązek nałożony na przedsiębiorców, którzy wprowadzają na rynek napoje z dodatkiem substancji słodzących, wynika z regulacji dotyczących opłaty od środków spożywczych nazywaną opłatą cukrową. Nowa danina obowiązuje od 1 stycznia 2021 r., i wynika z przepisów ustawy o zdrowiu publicznym.
Opłata cukrowa od stycznia 2021 r., ile będzie wynosić i kto ją zapłaci?
Opłatą cukrową objęte zostały wprowadzone na rynek napoje z dodatkiem cukrów, substancji słodzących, a także kofeiny i tauryny. Opłata uzależniona jest od ich ilości w 100 ml napoju, a wyjątki są przewidziane dla napojów, które zawierają określony skład, m.in. dla takich, w których udział soków owocowych, warzywnych lub mieszanych wynosi minimum 20 proc.
Opłacie podlegają napoje, które mają w swoim składzie mają:
Opłata składa się z następujących elementów:
Opłacie nie podlegają produkty, które są:
Źródło:shutterstock
Podmioty, na które nałożona została opłata cukrowa zobowiązane są:
Organem właściwym w sprawie opłaty cukrowej zgodnie z obowiązującymi przepisami jest naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu obowiązanego do zapłaty opłaty.
W związku ze zgłaszanymi przez przedsiębiorców wątpliwościami, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców wystąpił do Ministra Zdrowia o wydanie objaśnień prawych w zakresie stosowania tzw. opłaty cukrowej. Zdaniem Rzecznika MŚP opłata cukrowa powinna być traktowana jako danina jednorazowa (jednofazowa), której główną cechą jest obowiązek uiszczenia jej wyłącznie na jednej z faz obrotu. Z uwagi na jednofazowy charakter opłaty cukrowej, bez znaczenia powinna więc pozostawać dalsza modyfikacja produktu, od którego została już uiszczona opłata cukrowa. W związku z powyższym napoje w tym napoje z automatów (np. napoje w sieciach fast food) – przygotowywane z syropów oraz na bazie syropów np. kawa z dodatkiem syropu (w stosunku do których pobrano opłatę) nie podlegają opłacie cukrowej. W ocenie Rzecznika MŚP napoje z dodatkiem kofeiny w dodawanej jako aromat naturalny lub aromatu smakowy w śladowych ilościach (np. 0,03%) nie podlegają opłacie cukrowej.
Ponieważ zakres opodatkowania został ograniczony do napojów oraz syropów. Tym samym napoje w proszku, koncentraty (np. barszcz w postaci koncentratu lub barszcz w postaci proszku) nie podlegają opłacie cukrowej.
Przepis ustawy o VAT określa, jakie dane „co najmniej” powinna zawierać prawidłowo wystawiona faktura. W świetle ww. przepisu, zdaniem Rzecznika MŚP brak jest obowiązku umieszczania informacji o opłacie na fakturze.
Niemniej umieszczenie dodatkowych adnotacji na fakturze wystawionej zgodnie z ww. przepisem, w tym informacji o opłacie, nie narusza ustawy o podatku VAT. W takim przypadku dodatkowe informacje o opłacie powinny być zamieszczane w miejscu wolnym, wydzielonym na fakturze, tak aby nie powodowały one nieczytelności czy zniekształceń danych podstawowych, zawartych na fakturze.
Według Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców opłata cukrowa, analogicznie jaki podatek akcyzowy, powinna być płacona jednofazowo. Zapłata jej przez dostawcę wyłącza więc obowiązek uiszczenia jej przez nabywcę na dalszych fazach obrotu.