Szczególnie w czasie mrozów, pracodawca jest zobowiązany do tego, żeby zapewnić odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy w budynkach i środki chroniące przed zimnem pracującym poza nimi. Czego mogą oczekiwać w czasie chłodów pracownicy? – wyjaśniamy
Temperatura w miejscu pracy
Zgodnie z § 30 (i następnymi) Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz.U. 03.169.1650 z późn. zm.) obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie swoim pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy, która wynosi:
- 14 stopni Celsjusza – dla pomieszczeń, w których wykonywana jest praca fizyczna;
- 18 stopni Celsjusza – dla pomieszczeń, gdzie pracownicy wykonują lekką pracę fizyczną bądź świadczona jest praca biurowa.
Praca na zewnątrz a mróz
W czasie ataku zimy trzeba szczególnie pamiętać o pracownikach wykonujących swoje obowiązki na zewnątrz. Pracodawca ma obowiązek zapewnienia ochrony przed zagrożeniami związanymi z warunkami atmosferycznymi, w tym przed: opadami, zbyt niską temperaturą czy silnym wiatrem.
W czasie pracy na otwartej przestrzeni, w nieogrzewanych pomieszczeniach lub np. w chłodniach wymaga się stosowania specjalnej odzieży ciepłochronnej. Odzież ta dzieli się na odzież chroniącą przed zimnem (przeznaczoną do pracy w temperaturach poniżej 5°C) i odzież chroniącą przed chłodem (przeznaczoną do pracy w temperaturach do –5°C).
Dodatkowo, kiedy pracownicy pracują na zewnątrz należy zapewnić im pomieszczenie, w którym ogrzeją się lub zmienią odzież. Temperatura w nim nie powinna być niższa niż 16°C. W sytuacji kiedy nie jest to możliwe, należy zapewnić inne źródło ciepła.

Źródło: Shutterstock
Nieodpłatne posiłki regeneracyjne i napoje w czasie chłodów
Obowiązkiem pracodawcy zimą jest zapewnienie posiłków i napoi pracownikom, którzy zatrudnieni są w systemie ciągłym przy pracach na otwartej przestrzeni. Wynika to z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28.05.1996 w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zarówno ich rodzaj jak i temperatura powinny być dostosowywane do warunków pracy.
Żeby otrzymać posiłek, pracownik musi wykonywać pracę uznawaną za intensywną. Jest to praca, gdzie efektywny wydatek energetyczny pracy w ciągu zmiany roboczej według przepisów wynosi:
- powyżej 1500 kcal dla mężczyzn
- powyżej 1000 kcal dla kobiet.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że chociaż posiłki nie należą się każdemu pracownikowi to ciepłe napoje przysługują wszystkim. Powinny one być dostępne zawsze, gdy tylko temperatura spadnie poniżej 10 stopni Celsjusza, przez całą zmianę roboczą w ilości, która zaspokoi potrzeby każdego pracownika.
Zimno w pracy a odmowa wykonywania obowiązków
W sytuacji kiedy pracodawca nie zapewni swoim pracownikom odpowiednich warunków i warunki pracy stwarzają bezpośrednie zagrożenie zdrowia lub życia pracownika, lub innych osób, pracownik zgodnie myśl treści art. 210 § 1 Kodeksu Pracy może powstrzymać się od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Zanim pracownik zdecyduje się na taki krok, powinien zgłosić przyczynę swojej odmowy bezpośrednio pracodawcy, który ma obowiązek usunąć uchybienia i zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy tak by pracownik mógł wykonywać swoje obowiązki.
W czasie mrozów szczególnie trzeba dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy. Warto zapewnić bezpieczeństwo jednakowo w biurze, hali czy na otwartej przestrzeni. Pozwoli to na jak najefektywniejsze wykonywanie pracy, a pracodawcy nie na razi na straty czy kary.
