Darmowy program do rozliczania PIT

wersja na Windows

Przycisk pobierania programu e-pity

lub uruchom online

Darmowy program do rozliczania PIT
Pobierz e-pity 2020
Darmowy program do rozliczania PIT
Przycisk pobierania programu e-pity
Pobierz e-pity 2020

TSUE: Sprzedaż posiłków na wynos z 5% stawką VAT

Iwona Maczalska

Zapadł ważny dla gastronomii wyrok Trybunału Sprawiedliwości dotyczący opodatkowania podatkiem VAT sprzedaży posiłków na wynos. Restauratorzy mają powody do radości.

22 kwietnia zapadł ważny wyrok Trybunału Sprawiedliwości w wyroku z dnia 22 kwietnia 2021 roku w zakresie stawki VAT dotyczącej sprzedaży posiłków wydawanych na wynos w ramach systemu ,, „drive in” i „walk through”, „food court” (C-703/19). Wyrok TSUE jest pozytywny dla sieci gastronomicznej.

Posiłki na wynos z 5% stawką VAT

Źródło: shutterstock

Sprzedaż posiłków na wynos z niższą stawką VAT

TSUE w wyroku z 22 kwietnia potwierdził prawo stosowania niższej, 5% stawki podatku VAT w przypadku dokonywania sprzedaży posiłków na wynos.

Jak stwierdził TSUE ,,usług restauracyjnych i cateringowych” obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta końcowego, czego zweryfikowanie należy do sądu odsyłającego. Jeżeli klient końcowy podejmie decyzję o nieskorzystaniu z zasobów materialnych i ludzkich udostępnionych mu przez podatnika w związku z konsumpcją dostarczonej żywności, należy uznać, że z dostawą tej żywności nie wiąże się żadna usługa wspomagająca”.

Cały wyrok TSUE dostępny jest tutaj.

Wyrok TSUE za sprawą Rzecznika MŚP

Problem opodatkowania sprzedaży produktów na wynos poruszył również Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców. Adam Abramowicz wstąpił do postępowania przed Trybunałem Sprawiedliwości dotyczącego ustalenia, czy działalność podatnika polegająca na sprzedaży na różne sposoby dań i posiłków gotowych do spożycia należy do kategorii „usług restauracyjnych i cateringowych”, do których można stosować obniżoną stawkę VAT. ,, Rzecznik wskazał, z uwagi na nieprawidłowości w zakresie implementacji przepisów dyrektywy do polskiej ustawy o VAT poprzez odesłanie do PKWiU, należy uznać, że czynności w postaci sprzedaży produktów „drive in”, „walk through”, strefie „food court” oraz „wewnątrz punktów sprzedaży” stanowią dostawę towarów opodatkowanych 5% stawką VAT. Podkreślał także, że sprzedaż dań na wynos w ramach ww. czynności nie jest świadczeniem usług restauracyjnych a stanowi dostawę towarów”. Więcej na ten temat znajdziesz na stronie Rzecznika MŚP dostępnej tutaj.

VAT