MF: dania na wynos i na miejscu, w pudełku czy na talerzu zawsze z 8 proc. VAT

Piotr Szulczewski

Minister Finansów: dania na wynos i na miejscu, w pudełku czy na talerzu zawsze z 8% VAT

Decydującym dla ustalenia preferencyjnej stawki 5% VAT jest ustalenie, czy dochodzi do wydania towaru, czy też do świadczenia usługi gastronomicznej, jest ustalenie, co faktycznie było zamiarem danej placówki. Co do zasady jednak dotychczasowe korzystanie z preferencyjnej stawki VAT u podmiotów świadczących usługi na wynos lub serwującej produkt „do ręki” nie będzie miało już zastosowania.


Minister Finansów: dania na wynos i na miejscu, w pudełku czy na talerzu zawsze z 8% VAT

Źródło: YAY foto

Zmiana interpretacji przepisów ustawy o VAT uderzy w wielu przedsiębiorców. Jeszcze niedawno na łamach VAT.pl pisaliśmy o stosowaniu preferencyjnej stawki VAT w przypadku lodów serwowanych w lokalu oraz na wynos. Obecnie przedsiębiorcy poniosą dodatkowe ryzyko zakwestionowania obniżonej stawki podatku VAT. Taka sama zasada i takie samo ryzyko pojawi się przy stosowaniu właściwej stawki podatku przy sprzedaży hot dogów, pizzy, hamburgerów, kebabów i wszelkich innych dań wydawanych w lokalach typu fast-food lub „na wynos”.

Minister Finansów stwierdził, że dla stosowania preferencyjnej stawki 5% istotne jest, czy:,

  • oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia – wówczas zastosowanie znajduje 5% VAT – gdyż mamy do czynienia z dostawą towarów klasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania,
  • czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji - np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż – wówczas zastosowanie znajduje 8% VAT – gdyż mamy do czynienia z usługą klasyfikowaną w grupowaniu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem.

Fakt oferowania tych produktów osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z napojem, czy też tortilla, pieczone ziemniaki razem z napojem), nie ma wpływu na sposób zaklasyfikowania. Dla dokonania prawidłowej klasyfikacji wg PKWiU nie mają wpływu również czynniki takie jak to, czy:

  • punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
  • w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
  • dostępne są naczynia i sztućce,
  • produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos, (np. pakowane w bibułki czy tekturowe pudełka),
  • w punktach sprzedaży są: toalety, szatnia, zainstalowana jest klimatyzacja, czy ogrzewanie.

W efekcie zgodnie z interpretacją ogólną (stosowaną do wszystkich przedsiębiorców), Z dnia 24.06.2016 r. (sygn. akt PT1.050.3.2016.156), posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Piotr Szulczewski, VAT.pl